Po co robić ?
To naturalny pokarm dla krewetek, dostarcza im enzymów, witamin i probiotycznych bakterii dzięki czemu polepsza się ich odporność
Z czego zrobić:
Rośliny zielone: pokrzywa, dowolne zioła, z bardziej treściwych dynia. Ważne jest aby substrat na kiszonkę rozdrobnić i podsuszyć. Trzeba też uważać by nie zabrudzić kiszonki ziemią, dynia nie może być nadpsuta. Po rozdrobnieniu i podsuszeniu ( dynia) trzeba wmieszać odpowiednie bakterie, mogą być typowe startery do kiszonki lub bakterie lactobacillus kupione w aptece ( im więcej szczepów w tabletce tym lepiej )
Jak wykonać:
Najlepiej w słoiku, by maksymalnie zminimalizować dopływ powietrza, z rozbełtaną dynią nie ma problemu wystarczy wlać po brzegi, zioła trzeba wcisnąć by wypchnąć spomiędzy liści powietrze.
Inkubuje się w ciepłym pomieszczeniu, optymalna temperatura to ok 30*C. Okres inkubacji wynosi ok miesiaca do pół roku. Otworzenie i dopływ powietrza skraca zdatność do skarminia dlatego po otwarciu nalepiej maksymalnie przetworzyc zawartość, powietrze ze słoika można wypchnąć wkładając jakikolwiek obojetny wypełniacz np zwiniety w kłębek czysty worek.
Prawidłowo wykonana kiszonka ma przyjemny zapach, substrat zachowuje strukturę i zbliżony kolor po kiszeniu. Brak jakichkolwiek oznak pleśnienia.
Jak zużyć
To doskonała baza dla innych dodatków, sama też jest dobra jako samodzielny pokarm po wysuszeniu.
Zapraszam do dyskusji, może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły