Awaryjne zasilanie UPS-em

Zrób to sam...

Moderator: =Fresz=

Awaryjne zasilanie UPS-em

Postprzez Inc0gnit0 » Pn 24 paź, 2016 21:09

Wielu z was zapewne nie wie co to długie przerwy w dostawie energii elektrycznej
ale spora cześć zwłaszcza zamieszkałych poza granicami dużych miast ma z tym zjawiskiem do czynienia zarówno latem jak i zimą.
O ile krótkotrwała przerwa w dostawie energii elektrycznej nie jest szczególnie niebezpieczna dla moich podopiecznych
o tyle dłuższe przerwy ponad 8h choć zdarzają się rzadko już mogą stanowić zagrożenie zwłaszcza w lecie w czasie upałów
wówczas akwaria są pozbawione filtracji napowietrzania i chłodzenia co przy dużej obsadzie krewetek i małym litrażu krewetkarium zakończyć może się źle.
Wiec wymodziłem że zaadaptuje do zasilania awaryjnego akwariów ups od komputera a ponieważ zazwyczaj ups ma wbudowany akumulator pojemności rzędu 5Ah
to nie będzie mógł zasilać zbyt długo dlatego wykorzystałem stary akumulator samochodowy 40Ah, mimo że lata świetności ma za sobą może zasilać filtracje i chłodzenie
w moich 4 akwariach od 4,5h do 8h ( zależnie od aktualnego zapotrzebowania na energie)
Pracy nie było za wiele wystarczyło tylko rozkręcić ups i wyprowadzić kable na zewnątrz oraz podłączyć do nich akumulator
zwracając uwagę na bieguny +/- czerwony -plus czarny minus .ObrazekObrazek

Czy to ma sens na pewno do akwarium 60l z gupikami nie ma sensu ale do akwarium 500l z morszczyną czy regału z drogimi robalami już tak .
Jak to wygląda finansowo? Nowe ups kosztują sporo a te z akumulatorami o godziwej pojemności z możliwością generowania dużej mocy - krocie.
Dla zwykłego śmiertelnika znacznie korzystniej kupić używanego UPS-a nawet bez akumulatora który do naszych potrzeb ze względu na symboliczna pojemność się nie nadaje ceny na allegro się zaczynają od kilkunastu pln droższą sprawa jest akumulator mój kosztował mnie
..kaucje czyli 30pln zakup nowego to nie mały wydatek te o pojemności 40Ah to wydatek rzędu 180-220pln większe będą odpowiednio droższe .

Decydując się na takie rozwiązanie trzeba sobie odpowiedzieć co ma zabezpieczać ups a co za tym idzie jaką ma generować moc
oraz jak pojemny akumulator będzie potrzebny aby zapewnić sensowny czas podtrzymania pracy urządzeń. W moim przypadku wykorzystałem UPS o mocy 300W
przeznaczyłem go do podtrzymania pracy 4x aquael circulator 500 5W = 20W
oraz 4x panel chłodzący 5W=20W czyli łącznie 40W mocy ma za zadanie dostarczyć żeby podtrzymać działanie tych urządzeń,
akumulator całkowicie sprawny12V 40Ah przy założeniu 70% sprawności UPS powinien wystarczać na 8-14h mój sfatygowany życiem robi to przez prawie 5h
zakup nowego (180pln ) odpuszczę sobie taki czas działania mnie całkowicie zadowala a jeśli trafi się okazja na większy lub podobny w takiej cenie zawsze mogę dołączyć kolejna bateryjkę.
Avatar użytkownika
Inc0gnit0
Ciężkie Stadium Mani Krewetkowej
 
Posty: 2429
Dołączył(a): Pn 07 sty, 2013 21:06
Lokalizacja: Epi C entrum Hiroshima

Re: Awaryjne zasilanie UPS-em

Postprzez SUHY » Wt 25 paź, 2016 08:10

No i lux ,po taniości jest i działa .
Ja wybrałem deko inne rozwiązanie ,hm.. zwłaszcza kasowo .
W twojej wersji trzeba pamiętać że aku samochodowy nie jest przystosowany do pełnego rozładowania .Jego optimum pracy to rozładowania max 30% .Wydojenie więcej mocno skraca jego żywotność .Do tego stopnia że 90% rozładowanie już po kilku cyklach robi z niego bateryjkę do latareczki .Druga sprawa to utrzymanie przez ups odpowiedniej sprawności akumulatora , ładowania i napięcia konserwującego .

UPS szybki ( taki który po zaniku napięcia z sieci zasila działa natychmiast ) pracuje tak naprawdę non stop , i pobiera energię .
Może się okazać że moc strat jest dużo większa niż pobierają nasze zbiorniki i zależnie od mocy i producenta , i może sie wachać między 40 - 160W !
Co uśredniając może wydoić z naszego portfela nawet 400 pln rocznie :shock: .

Dlatego kupiłem UPS który po zaniku prądu potrzebuje około 5 s na start ,ale do pracy i podtrzymania aku wystarcza 3W , i specjalny Aku żelowy przystosowany do ups pracujących sporadycznie zdolny do przeżycia głębokich rozładowań z gwarancją na 12 lat .
Całość to koszt 1000 , ale licząc że będę używał tego min 10 lat to oszczędzam tak lekko 3000 pln .
Obrazek
Avatar użytkownika
SUHY
Ciężkie Stadium Mani Krewetkowej
 
Posty: 2284
Dołączył(a): Pn 12 gru, 2011 21:29
Lokalizacja: Starachowice

Re: Awaryjne zasilanie UPS-em

Postprzez Inc0gnit0 » Wt 25 paź, 2016 19:29

No widzisz taka jest różnica miedzy "wydaje mi się że wiem" a "wiem" . Opisz bardziej szczegółowo, jeśli możesz , swoje rozwiązanie ,moje to prowizorka ze starego ups i akumulatora który miał iść na złom ale dostał odroczenie wyroku i w wykonaniu amatora co "mu się wydawało" XD kilka słów profesjonalisty może komuś pomóc w tym temacie
Avatar użytkownika
Inc0gnit0
Ciężkie Stadium Mani Krewetkowej
 
Posty: 2429
Dołączył(a): Pn 07 sty, 2013 21:06
Lokalizacja: Epi C entrum Hiroshima

Re: Awaryjne zasilanie UPS-em

Postprzez SUHY » Wt 25 paź, 2016 20:30

W skrócie ( heh kufa żaden profesjonalista weź mnie tu nie przezywaj :-P ) , UPS do kompa działa nonstop , bo nie może być ani sekundy przerwy .Co za tym idzie czerpie energię , to ma nawet nazwę ale po polsku można przyjąć ciągle gotowy .A czerpać potrafi w cholerę , jak wyżej naklikałem .
Ja sie doszukałem takowego co normalnie jest w spoczynku a startuję dopiero jak zaniknie zasilanie .Taki nie nadaje się do urządzeń co nie znoszą braku nawet przez 1s , ale przy zbiornikach to nic sie nie dzieje a plus to że czuwanie praktycznie nic nie kosztuje .(komp przy akwariach ma własny mini ups własnej roboty z baterii z lapka )
Co do akumulatora to hm... jest tego strasznie dużo , i dosłownie do każdego typu poboru prądu .Nawet inny gdy ups ma chodzić często czy sporadycznie .
A jakiego używam to w moim temacie jest naklikane .
Obrazek
Avatar użytkownika
SUHY
Ciężkie Stadium Mani Krewetkowej
 
Posty: 2284
Dołączył(a): Pn 12 gru, 2011 21:29
Lokalizacja: Starachowice

Re: Awaryjne zasilanie UPS-em

Postprzez Hotei » N 29 sty, 2017 23:59

Srawdziłem u siebie pobór prądu i wyszło 70W.
To dużo, choć akumulator mam 100Ah.

Obrazek

AKUMULATOR ŻELOWY AKUELL BT-02-119 12V 100Ah UPS AGM GW24 12LAT
Ups firmy KEMOT PROsinus-500
Avatar użytkownika
Hotei
Ciężkie Stadium Mani Krewetkowej
 
Posty: 484
Dołączył(a): Śr 25 lis, 2015 16:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Awaryjne zasilanie UPS-em

Postprzez Inc0gnit0 » So 18 lut, 2017 13:27

Hotei profesjonalny sprzęt (zazdrość) mnie ograniczają finanse ( żona by mnie z domu wygoniła gdybym wydał tyle kasy na coś "bezużytecznego" jak profesjonalny ups )..ale o czym innym chciałem ..wpadło w moje łapy urządzenie do pomiaru zużycia energii i tak regał a raczej jego wszystkie urządzenia jakie pracują o tej porze roku (oświetlenie i filtracja) w trakcie pracy ma pobór mocy na poziomie 65,7W (urządzenie pomiarowe wpięte miedzy ups a "urządzenia regałowe" ) natomiast pomiar wykonany miedzy gniazdkiem w ścianie na ups wskazuje 71W wiec wychodzi na to że w stanie czuwania ups pobiera około 5W wiadomo gdy będzie lądować akumulator rozładowany po długotrwałym podtrzymaniu pracy filtracji ( bo tylko to będzie podtrzymywać w przypadku zaniku napięcia w sieci + latem chłodzenie)będzie znacznie więcej energii pobierać. Podsumowując 5W x 24 x 365 x0,6pln= 26,28pln rocznie w przeciągu 10 lat około270pln ....nie specjalnie się kalkuluje wydać 1000 pln na profesjonalne urządzenie dla małego regału jak mój.
Avatar użytkownika
Inc0gnit0
Ciężkie Stadium Mani Krewetkowej
 
Posty: 2429
Dołączył(a): Pn 07 sty, 2013 21:06
Lokalizacja: Epi C entrum Hiroshima

Re: Awaryjne zasilanie UPS-em

Postprzez Hotei » So 18 lut, 2017 18:32

Dziękuje Inco, ale nie zazdrość proszę :-D
U mnie w moim systemie filtracyjnym, brak prądu powoduje zawsze dzikie zasiedlanie hamburga.
A że za każdym z 6 hamburgów mam wyloty do sumpa, zawsze po awarii zasilania muszę wyciągać z sumpa krewety ... ;-)
Niestety część już nie wraca, wirnik robi jednak swoje.

Niektórzy zastanawiają się co będzie jak zabraknie prądu i ile wytrzymają bakterie w wyłączonym filtrze ?
W dwóch bańkach 40 litrowych trzymam rośliny bez filtra, może od 3 miesięcy. Woda pachnie a hybrydy żyją i rosną, czyli również przechodzą wylinki.
Wczoraj sprzątałem i niespodzianka ... oczywiście wróciły do przyjaciół ;-)
Avatar użytkownika
Hotei
Ciężkie Stadium Mani Krewetkowej
 
Posty: 484
Dołączył(a): Śr 25 lis, 2015 16:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Awaryjne zasilanie UPS-em

Postprzez Inc0gnit0 » So 18 lut, 2017 18:42

Prawda jest taka że takie rozwiązanie nie zapewni zasilania dla całego regału na czas nieokreślony w moim przypadku jest to a raczej było bo teraz mam wiekszy (74Ah wymieniłem za swój 40ah u znajomego który pracuje w firmie prowadzącej rozbiórkę na części "rozbitków" czyli szrot :P )i tez używany akumulator i jakos nie miałem weny żeby sprawdzić ile na nim filtracja podyma..ale kiedys sie wezme i sprawdze podejrzewam ze nie mniej niz 8h. myslałes nad patentem z wydechu ursusa Obrazek
czyli klapka opadajaca gdy nie wypływa woda robale jej nie podniosą ..aż tak cwane nie są :P ..chyba XD
Avatar użytkownika
Inc0gnit0
Ciężkie Stadium Mani Krewetkowej
 
Posty: 2429
Dołączył(a): Pn 07 sty, 2013 21:06
Lokalizacja: Epi C entrum Hiroshima

Re: Awaryjne zasilanie UPS-em

Postprzez stan_shrimps » Pn 20 lut, 2017 12:11

u mnie na szczęście cały czas ktoś jest w domu i nie muszę mieć automatu, ale agregat 3KW stoi w gotowości ;) kilka razy się przydał

Heot
Hotei napisał(a):Niektórzy zastanawiają się co będzie jak zabraknie prądu i ile wytrzymają bakterie w wyłączonym filtrze ?
W dwóch bańkach 40 litrowych trzymam rośliny bez filtra, może od 3 miesięcy. Woda pachnie a hybrydy żyją i rosną, czyli również przechodzą wylinki.
Wczoraj sprzątałem i niespodzianka ... oczywiście wróciły do przyjaciół ;-)


Na podforaku ktoś miał 112 litrów roślinniaka z pełną obsadą ryb bez filtra, miał tylko głowicę do mieszania wody :)
stan_shrimps
Ciężkie Stadium Mani Krewetkowej
 
Posty: 387
Dołączył(a): Wt 26 mar, 2013 01:09

Re: Awaryjne zasilanie UPS-em

Postprzez daman0629 » Pn 20 lut, 2017 17:08

Obrazek

U mnie takie urządzenie zdaje egzamin, potrzebny jest jeszcze przedłużacz i jakaś bryczka pod domem.
daman0629
Ciężkie Stadium Mani Krewetkowej
 
Posty: 190
Dołączył(a): Wt 21 sty, 2014 12:22


Powrót do PROJEKTY DIY

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości